Boka in en tid hos en tandläkare idag

Hur ofta ska man besöka en tandläkare egentligen? Frågar man runt hos olika mottagningar så är svaret att man åtminstone en gång per år ska boka in ett besök för en undersökning. I många fall rekommenderas att två sådana – ett var sjätte månad – ska genomföras. När var du senast hos din tandläkare?

Vi ställer den frågan av den enkla anledningen att många vuxna väljer bort det tandläkarbesök som årligen rekommenderas. Man gör detta i syfte att dels spara pengar och dels i syfte att spara tid. Sant är att ett besök hos en tandläkare kostar pengar om du är över 23 år gammal och lika sant är också att du måste prioritera bort någonting för att kunna gå dit. Du kanske måste ta ledigt någon timme från jobbet och tycker att det känns pinsamt att fråga – har du dessutom inga problem eller smärtor i tänderna så kastas kallelsen i sopkorgen. Detta leder till framtida problem.

Vi använder våra tänder dagligen. Vi äter minst tre mål mat om dagen och däremellan så småäter vi och dricker kaffe, thé, juice och läsk. Idag mer än någonsin tidigare. Tänderna utsätts för ett slitage och de får aldrig riktigt en möjlighet att vila. Våra alltmer uppskruvade livsstilar – där vi äter samtidigt som vi gör någonting annat – i kombination med en allt sämre kosthållning gör att tänderna, rent allmänt, är i sämre skick än vad fallet var för ett tiotal år sedan. Vikten av regelbundna tandläkarbesök är större idag – men ändå ser man att kurvan viker nedåt.

Här måste man agera och man måste inse att detta årliga besök kommer att spara både tid och pengar. Fritt översatt: hur hög blir kostnaden för ett mer allvarligt problem och hur lång tid – hur många besök hos en tandläkare – kommer det att ta? Däri ligger svaret. Det årliga besök du gör hos din tandläkare kommer att vara dig till gagn och detta både rent ekonomisk, rent hälsomässigt och sett till tiden du sparar.

Tandhygienisten är lika viktig som din tandläkare

Tandläkaren undersöker dina tänder och korrigerar fel där exempelvis kariesangrepp lagas. I många fall så får man i samband med ett tandläkarbesök en remiss till en annan instans inom mottagningen: till tandhygienisten.

Denna remiss är viktig sett till att en tandhygienist fyller en enorm funktion. Du kommer – som en följd av ålder, som en följd av din livsstil – rökning, snusning exempelvis – och som en följd av vad du äter och dricker – att få mer och mer tandsten. Detta innebär att tänderna får en beläggning över sig; en skrovlig yta som du kan känna med din tungspets.

Den beläggningen är dels förfulande – en mörkbrun färg kommer att synas – och dels så kan den leda till tandlossning. Tandköttsfickor kan bildas och i dessa samlas sedan bakterier som kan härja fritt under- och mellan dina tänder. Dessa kan du säkerligen få bort en del av genom tandborstning och genom att använda tandtråd – men du kommer att få bort långt ifrån allt. Där krävs professionell hjälp och där en tandhygienist tar bort resten av bakterierna.

Om detta inte sker så kommer bakterieangreppet att bli så massivt att det finns en uppenbar risk för tandlossning. Det här är något som framförallt yngre har svårt att relatera till. Tandlossning drabbar bara äldre, eller hur? Så är det definitivt inte: även yngre människor drabbas och idag mer än tidigare som en följd av det vi ovan gått igenom.

Ett besök hos en tandläkare följt av åtgärder från en tandhygienist ger dig bästa förutsättningar till att behålla dina tänder genom hela livet. Du har bara en uppsättning.