Skador på tänder

Problem med tänderna är inte alltid endast tandsten och hål. Många tappar eller får tänder skadade vid olyckor, sjukdomar eller behandlingar. Det kan innebära att man behöver få nya tänder.

Så länge tänder och tandkött är i gott skick så tänker man oftast inte på dem överhuvudtaget. Det är lätt att det slarvas med både kosten och omvårdnaden, men förr eller senare kommer kvittot på slarvet som ett brev på posten. Men vad är det då som kan skada tandhälsan?
De gamla råden att undvika småätande och sötsaker gäller fortfarande men nu har det framkommit att det är en hel lista med annat som är allvarligt skadligt. Även fruktos, som finns i alla frukter, är skadligt och i stort sett lika illa som processat socker. Att småäta frukt eller dricka fruktjuicer är alltså inte heller bra. Att snusa och röka skadar tandköttet i längden. Även drogmissbruk och behandlingar av vissa sjukdomar samt vissa receptbelagda mediciner. Det finns även de som, oftast på grund av stress, biter ihop tänderna hårt under natten och till slut nöter sönder dem. Förutom givetvis de som är med om någon slags olycka eller skadar sig under sitt sportutövande.

Nytt fint leende

Om man av någon anledning har tänder som ser hemska ut eller till och med saknar tänder, så finns det hjälp att få. Ett besök hos tandläkaren brukar komma först och om behov finns så kan man bli skickad till en tandhygienist, tandreglerare, tandkirurg eller någon annan specialist för att man ska få tillbaka sin funktion eller en snyggare och fräschare tandrad. Om en del av en tand är trasig så går det att laga tanden genom att bygga upp delen igen. Går inte det så får man sätta ett fäste i käkbenet och montera en tand i den. Men även om käkbenet är skadat så går det att komma runt problemet genom att sätta ett tandimplantat som man fäster på tänderna vid sidan om.

Få tillbaka funktionen

Saknas delar av en tand, eller en hel tand eller tänder, så kan det bli så pass illa att man inte kan tugga viss mat eller äta fast föda överhuvudtaget. Genom tandimplantat skänker man inte enbart människor ett vackrare leende utan det är i många fall förutsättningen för ett fungerande och drägligt liv. Tack vare forskning finns det nu material och fästen som är så snyggt utförda att det inte ens går att se implantatet.