Hur man sköter om tandhygienen

När man har en fungerande mun- och tandhälsa så kan det vara lätt att glömma bort alla viktiga rutinbesök. Hur ofta ska man egentligen besöka tandvården? Och vad är det man kan få hjälp med där?

Tandborstning två gånger om dagen är något som man lär sig redan vid barnsben. Hur man ska borsta och vilken tandkräm som är lämplig lär man sig både hemma och vid de årliga besöken på tandvården. Som barn är det besök som är gratis och som ska ske en gång om året ifall inget oförutsett händer. Förutom tandborstning är rekommendationen att använda sig av tandtråd. Det kan vara svårt att få riktigt rent mellan tätt växande tänder och på det sättet får man bort matrester som samlas. Vill man så kan man även använda sig av munskölj för den där extra rena känslan. Och för att förbättra andedräkten. Men ju äldre man blir desto mer slitage har tänderna hunnit bli utsatta för. Ålder och eventuella vanor eller sjukdomar kan också förändra behovet av tandvård emot när man var yngre. Så det är viktigt att man inte slutar gå på regelbundna kontroller.

De viktiga besöken

Ett besök per år till tandvården är att rekommendera för både barn och vuxna. Och det gäller livet ut. Även om man inte upplever det som att man har några problem så kan eventuella blivande riskområden upptäckas i tid och inte bli så allvarliga. Går man till en tandläkare i Solna och det upptäcks att man exempelvis har mycket tandsten så kan man rekommenderas att boka en tid hos en tandhygienist. Men det kan även upptäckas små hål eller sprickor i tänder som man kan hinna åtgärda i tid. Med åren kanske man även behöver en mjukare tandborste eller korrigera sin tandborstningsrutin.

Rutiner bör följas

Vid ett besök hos en tandläkare ser man över hela munnen och tänderna för att utröna ifall det finns något att åtgärda eller förebygga. Som patient får man även tillfälle att ställa frågor eller berätta ifall något hänt som påverkar tändernas funktion. Det kan vara smärta eller ilningar i tandkött eller en tand som orsakar problem. Förutom råd gällande tandvård kan man laga hål, bygga upp tänder som gått av, dra ut tänder, se över tandreglerande åtgärder med mera. Om det behövs så kan man även skickas vidare till exempelvis en tandhygienist, tandreglerare, kirurg eller annan yrkesgrupp för vidare behandling.