När du behöver akut vård för dina tänder

Att drabbas av tandvärk är alltid en hemsk upplevelse. När akut tandvärk uppstår som gör att man direkt behöver uppsöka tandläkare måste rätt tandvård finnas tillgänglig snabbt och enkelt.

När vi var barn fick vi ofta höra talas om tandtrollen som bodde i våra munnar och förstörde våra tänder med hål genom att använda socker och andra onyttigheter. Tandtrollen kunde man råda bot på genom att borsta tänderna ordentligt morgon och kväll, använda tandtråd mellan tänderna och skölja med fluor efter varje måltid. Det var vad tandläkaren sade, och tandläkaren hade förstås rätt. I vuxen ålder har vi hunnit lära oss att tandtrollen symboliserade karies, och än idag blir vi uppläxade under våra tandläkarbesök och får höra att vi borde ta bättre hand om våra tänder. Man går därifrån men lika dåligt samvete varje gång.

När olyckan är framme

Vi kan skydda våra tänder mot mycket när vi tar hand om dem genom just borstning, tandtråd och fluorskölj. Vissa saker kan man dock inte förebygga till hundra procent. Ibland råkar vi ut för de mest oturliga händelser, och våra tänder är inget undantag. Det kan vara någonting som helt enkelt inte går att förebygga – till exempel att någonting gått snett i produktionen och det landat en sten i godispåsen. Du tuggar på som vanligt och plötsligt tar något bokstavligen stenhårt emot dina tänder och olyckan är ett faktum. Tänderna går naturligtvis sönder i en sådan situation – smärtan är obeskrivlig och du behöver direkt in till en akuttandläkare. Eller vad sägs om att det är vinter och du halkar på en isfläck, faller handlöst mot marken och slår ut dina framtänder? Det är tandjobb man inte kan borsta bort.

Ekonomiska fördelar med tandborstning

Som tur är så är våra tandhygienister och tandläkare inte enbart tillgängliga vid den där årliga kallelsen för rutinkontroll man brukar få på SMS tillsammans med information om vilken försäkringsgrupp man hamnat i. De finns tillgängliga även för de akuta händelser som kan ske efter bland annat sådant som beskrivs i ovanstående stycke. Då behöver tänderna lagas eller förberedas för lagning på momangen. Du kan faktiskt ha stor ekonomisk nytta av att ha tagit hand om dina tänder när olyckan väl är framme. Ju bättre tänder desto billigare blir din försäkringspremie och plånboken blir inte lika tom efter tandläkarbesöket. Men är det akut så är det akut och man får göra det bästa av situationen.