Behandlingsmetoder mot åderbråck

Åderbråck är något som många svenskar lider av. Även om det inte alltid skapar obehag eller smärta, kan det sänka självförtroendet eftersom många inte vill gå i bikini, shorts och klänningar längre. En del tror att de kan skapa proppar i benet, vilket alltså inte är fallet. 

En annan vanlig missuppfattning är att åderbråck skulle vara en sjukdom som endast drabbar äldre. Visserligen blir det vanligare ju äldre man blir, men det är inte ovanligt bland 30- till 40-åringar. Även tonåringar kan ibland besväras av det – men det är ganska ovanligt. 

Idag finns det en rad olika moderna behandlingsmetoder som kan få bort åderbråck. Dessa ska vi tala om snart, men först är det bra att känna till hur man kan förebygga på det. De flesta rekommenderar, i det syftet, att man lever ett hälsosamt liv överlag. Det vill säga att man försöker hålla en bra vikt, att man rör på sig regelbundet och att man inte sitter eller står i för långa perioder dagligen. 

Behandlingsmetoderna

Här talar vi om relativt moderna behandlingsmetoder. Det skall också nämnas att det finns en rad olika huskurer och knep som kan göras i hemmet. Tillvägagångssättet nedan är dock bevisat effektiva och kan snabbt få bort åderbråck. 

Laserbehandling

Laser överlag är vanligt att använda sig av när defekter på huden skall behandlas, och åderbråck är en av de besvär som en laserbehandling effektivt kan rå på. Resultatet är faktiskt mycket gott, men man får räkna med att det kostar en liten slant att få utfört. Det går till som så att lasern förs in under huden och behandlar den stora venen, vilket till slut leder till att kroppen gör sig av med åderbråcket på eget bevåg. Lokalbedövning är nödvändigt för det här ingreppet. 

Skumbehandling

Behandling med skum, i kombination med ultraljud, är något som har använts under ganska lång tid för att få bort åderbråck. Metoden är mycket skonsam och används i första hand på patienter som tidigare har opererats för besväret och då ytterligare tyngre ingrepp kan vara riskabelt. Skumbehandling är inte lika effektivt som till exempel laser, men är ett gott alternativ när de lite mer effektiva metoderna a olika anledningar inte kan utföras. Ett plus är kanske att en skumbehandling brukar vara billigare än en laserbehandling. 

Lim

Åderbråck kan även med behandlas med ett slags biologiskt lim. En fördel är att det är relativt billigt och att ingen bedövning behövs. Den stora venen, som är orsaken till ditt åderbråck, limmas med hjälp av en kanyl, ultraljud och en väldigt tunn kateter. En annan fördel med den här behandlingen är att det går riktigt snabbt. Efter ungefär en halvtimme är du klar, och det finns inga jobbiga efterförlopp att vänta. 

I hemmet

Det finns en rad olika saker man kan göra i hemmet. Till exempel rekommenderas det att man håller benen i ett läge ovanför hjärtat flera gånger om dagen, och att man aktiverar vadmusklerna regelbundet. Det finns också huskurer som sägs förbättra blodcirkulationen och därmed lindra besvären, till exempel vitlök, olivolja och te av cayennepeppar.