Tandlossning – finns det några alternativ?

Att borsta tänderna, använda tandtråd och regelbundet besöka en tandläkare ger dig bättre förutsättningar att få friska, starka tänder som du dessutom får behålla genom hela livet. Men, det är ingen garanti.

Det finns andra saker som kan ligga bakom tandlossning eller att man blir av med tänder. Olyckor är ett exempel, olika sjukdomar är ett annat och ett tredje handlar om stark medicinering som kan medföra att tänderna lossnar. Även om det vanligaste handlar om misskötsel och den egna livsstilen så kan man inte bortse från de skäl vi nämnde ovan.

Livsstil och genetik kan påverka

Just livsstilen är värd att ta i beaktning då denna även kan påverka de val man har som patient om man skulle drabbas av tandlossning. Vi kan ge ett exempel på detta och säger att du är en kvinna som bor i Sundbyberg utanför Stockholm. Din tandskötsel har varit sisådär genom livet – du har borstat dina tänder, men mer än då är det inte.

Att besöka en tandläkare i Sundbyberg har du sett som en onödig utgift. Det har du däremot inte gjort gällande din kost eller dina cigaretter. Kort sagt: du gillar onyttig mat och söta livsmedel och, framförallt så har du fastnat i den stora fällan som lockar in så många: rökningen.

Rökare är sämre kandidater för tandimplantat

Just rökning påverkar nämligen tändernas skick och den ovanan försvagar även käkbenet så pass mycket att tänderna kan riskera att lossna. Besöker du en tandläkare i Sundbyberg och visar upp en lucka där fyra tänder saknas och där du vill veta vilka alternativ som finns så är det troligt att det bästa alternativet utesluts som en följd av att du är rökare. Detta i form av tandimplantat.

Tandimplantat innebär nämligen att man borrar in skruvar i käkbenet. Dessa är gjorda av titan och det i sin tur ger en väldigt stor chans att kroppen välkomnar dem och att man sedermera också kan få “nya” tänder. I skruvarna så fäster man de kronor och distanser som kommer att synas då du ler och användas – som vanligt – då du äter. Dessa kommer att se ut exakt som dina vanliga tänder.

Man anpassar dem nämligen fullt ut mot hur övriga tänder ser ut. Färgen blir likadan, formen likaså och detsamma då det kommer till yta och storlek. Tandimplantat är definitivt en extremt bra lösning – men den är inte för dig. Detta då rökningen försvagat ditt käkben och då detta måste vara starkt nog för att bära implantaten och där finns en risk i att de lossnar efter en tid.

Rökning kan – även om käkbenet är tillräckligt starkt – leda till infektioner i fickan under ett tandimplantat. Kort och gott. Röker man så öppnar man för större risk för tandlossning, och samtidigt så kan ovanan i fråga också ta bort den bästa lösningen om man tappar tänderna i fråga. Dags att fimpa!