Finns det tandläkare för hundar?

Finns det tandläkare för hundar? Nej, det finns inte – på samma sätt som för oss människor – en specialiserad tandläkare för hundar. Däremot så finns det möjlighet att boka in en tid hos en veterinär om man upplever att sin hund har problem med sina tänder och verkar ha ont då den exempelvis tuggar maten. 

Att boka in en tid hos en veterinär för undersökning av hundens tänder, bett, munhåla och käkar är något som rekommenderas. På samma sätt som för oss människor så handlar det om att agera preventivt och upptäcka problem innan de hunnit växa sig för stora. Hundar kan få hål i tänderna, de kan få tandsten och de kan drabbas av andra dentala åkommor. Låter man dessa blir alltför stora så finns det risk i att andra, mer allvarliga sjukdomar, börjar få fäste. 

Därför är det bra att boka in en tid för undersökning. Vid en sådan så kan antingen lugnande eller narkos ges hunden – helt naturligtvis för att undvika olyckor – och där veterinären i lugn och ro kan kontrollera allt som inkluderas i priset. Det är inte ovanligt att se att exempelvis tandsten kan förekomma och sådan behöver tas bort. Hinner tandsten ta sig ner i hundens tandköttsfickor så kan en tandlossning ske. Tandsten tas normalt bort med hjälp av ultraljud och det är ett bra sätt att hålla sin hund vid en god vigör – oavsett ålder. 

Rätt hundfoder – veterinären ger goda råd 

Att låta undersöka hunden hos en veterinär är något som ger en trygghet. Oavsett om det handlar om en dental undersökning eller om en undersökning av hundens övriga kropp så får man som ägare en större säkerhet i att hunden mår bra – eller att det finns saker som skulle kunna få den att må bättre. Detta är bra även sett ur ett kostnadsperspektiv. En frisk hund bär en lägre försäkringskostnad. 

Vid en undersökning så ges man som hundägare även en möjlighet att ventilera frågor, få goda råd och där en veterinär kan ge tips som får hunden att må bättre. Inte sällan så kan det handla om hundfoder och på hur man ska tänka gällande detta. 

Just hundfoder och rätt val av sådant kan göra en enorm skillnad. Både sett till tänderna och sett till övriga hälsan. Många hundägare reflekterar inte över vad de lägger för typ av hundfoder i skålen. Äter hunden så mår den också per se bra. Riktigt så enkelt är det dock sällan. Man måste anpassa maten utifrån hundens ras, vikt, ålder och övriga behov. Genom att exempelvis servera ett hundfoder med en lite lägre kötthalt så kan man också få en smärtare, mer alert och gladare hund som får en finare lyster i pälsen. 

Ett annat råd som en veterinär brukar ge handlar om att låta bli att falla för frestelsen i att ge hunden mat vid bordet. Det är ofta den maten – den ni själva äter – som kan skapa problem med tänderna. Det finns en anledning till varför hundfoder finns.