Information och tips kring tandläkare och tandvård

Specialistkliniken tandläkarbesök

Att regelbundet besöka en tandläkare eller en tandhygienist är en förutsättning för en god tandhälsa och för att du ska få behålla dina tänder hela livet. Svenskarnas tandhälsa har stadigt blivit bättre sedan den svenska Folktandvården bildades 1938 och framför allt sedan fluortandkrämens lansering på 60-talet. En stor del av den svenska tandvården handlar faktiskt om egenvård, att undervisa och sprida kunskap om vikten av att ta hand om sina tänder, och hur man bäst gör det. Den som regelbundet borstar tänderna med fluor och gör rent mellanrummen mellan tänderna, och dessutom gör ett rutinbesök hos en tandläkare någon gång per år, har stora chanser att få ha en god tandhälsa livet ut.

Specialisttandvård – där den vanliga tandvården inte räcker till

Men ibland räcker det inte med ett vanligt tandläkarbesök för att komma tillrätta med sina tandbesvär. Den som har tappat en tand efter en olycka eller den som har sneda eller utstående tänder behöver hjälp av en specialist. Specialisttandvården är en viktig del av svensk tandvård och i Sverige finns många duktiga specialister inom olika områden som käkkirurgi, rotbehandling, tandersättning och tandreglering. På den här bloggen hittar du inlägg om olika typer av specialistvård, när den kan behövas och vad som gäller kring kostnadsnivåer och hur man kan utnyttja det allmänna tandvårdsstödet och högkostnadsskyddet.

Tandreglering

Den som efter en olycka eller medfött har skeva eller utstående tänder kan få hjälp med att rätta till dem av en specialisttandläkare. Oftast sker det genom någon typ av tandställning som provas ut och sedan får sitta i permanent eller nattetid. Även mindre under- och överbett kan åtgärdas av en specialisttandläkare.

Proteser och implantat

Att ersätta skadade eller förlorade tänder kan ske på många sätt. Det är alltid nödvändigt att ersätta en förlorad tand eftersom en glugg påverkar de övriga tändernas position i den berörda tandraden. Ett numera vanligt ingrepp är ett tandimplantat, där en skruv av titan fästs i käkbenet och sedan växer fast. På skruven fästs sedan en tandprotes som utformats för att efterlikna den förlorade tanden. Att skilja ett tandimplantat från en riktig tand är mycket svårt. Ett tandimplantat kan bli mycket dyrt, även efter att man utnyttjat högkostnadsskyddet, och om det handlar om flera tänder som behöver ersättas kan tandproteser som fästs i omgivande tänder med hjälp av bryggor vara en bättre lösning.

Tandvård och ekonomi

För många människor i Sverige kan tandvård upplevas som för dyrt och en del människor, framför allt pensionärer, uppger ofta i undersökningar att de ibland dragit sig för att gå till en tandläkare trots att de haft behov. Det här är naturligtvis ett problem och på den här bloggen vill vi sprida kunskap om hur man som patient kan få ner sina kostnader vid ett tandläkarbesök genom att kräva information om alternativa behandlingar, jämföra olika tandläkare osv.

Dessutom skriver vi om det statliga tandvårdsstödets utveckling och vad som finns för planer på framtida tandvård i Sverige. Många menar att tandvården i Sverige behöver bli gratis precis som sjukvården för att inte tandhälsa ska bli en klassfråga, andra menar att en sådan reform skulle bli alltför dyr. Sant är idag att specialisttandvård ofta kostar mycket. Många tandläkare erbjuder därför privatlån och avbetalningsplaner för att inte behöva avvisa patienter som inte har råd. Har du tankar och frågor om detta är du naturligtvis också varmt välkommen att kommentera det du läser.